Monday, February 18, 2008

İnovasyon !
Son birkaç yıldır sık karşılastığımız bir sözcük bu. Kökü Latince bir sözcük olan "innovatus". "Toplumsal, kültürel ve idari ortamlarda yeni yöntemlerin kullanılmaya başlanması" anlamına gelmekte.
İnovasyon, uluslararası literatürde, yeni fikirleri kullanarak ya da mevcut bilgileri farklı yollarla uygulayarak ticari faydaya dönüştürme ve önemli değişiklik sağlama olarak tanımlanıyor. Bu kelime, hem yaratıcı fikirlerden ticari fayda yaratma sürecini, hem de bu sürecin sonucunda ortaya çıkan yeni ürünleri, hizmetleri veya iş modellerini anlatmak için kullanılıyor. Yani aynı kelime hem gerçekleştirilen süreç, hem de bu sürecin ürünleri manasına gelmekte.(Ali Özgenç/Algoritma Business C)
Mart 2006 tarihli, Global McKinsey araştırmasına katılan 3470 adet üst düzey şirket yöneticisi, bugünün iş dünyasında değişime etki eden en önemli faktörün inovasyon olduğu düşüncesindeler.
Turizmde inovasyon çalışmalarını hayata geçirmemiz gereken şehirlerin başında Antalya geliyor. Antalya özellikle son yıllarda yapılan yatırımlar ile ciddi bir markalaşma süreci içine girmiştir. Antalya da onbinlerce turizm personelini istihdam eden 200 ün üzerinde 5 yıldızlı otel ve tatil köyü bulunmaktadır. Bu tesislerin çok büyük bir kısmı neredeyse aynı hizmeti vermekte, farklılaşma konusunda maalesef sığ kalmaktadırlar. Otellerin hem kendi aralarında hem de diğer rakip destinasyonlara karşı (Akdeniz canağındaki rakipler) rekabet üstünlüğü sağlaması için farklılaşmaya gitmeleri, aynı zamanda da gelir getirici yeni uygulamalar getirmeleri gerekmekte.
Öncelikle turizm örgütlerinin bünyesinde(Bu örgütün POYD olmasında fayda vardır) görevi inovasyon kültürü yaratmak olan bir birim kurulmalıdır. Amacı tüm turizm çalışanlarını yeni fikirler ortaya atmak için cesaretlendirmek olan bu birim, ciddiyetle hazırlanan ve takip edilen sistemler (tüm tesislerde standart öneri kutuları , inovatif girişimleri ödüllendirecek prim sistemleri ) oluşturmalıdır.
Çalışanların yemekhanelerdeki sohbetler esnasında uçup giden fikirlerini kalıcı hale getirmek amacıyla kurulan bu sistem ,tüm personel tarafından bilinmeli ve aktif bir şekilde faaliyet göstermelidir. Yeni iş yapış biçimleri ,farklılaşma örnekleri, bunların tesislere ve bu fikri geliştiren çalışanlara getirileri tüm sektör ile paylaşılmalıdır. Şöyle bir örnek çalışma ile başlanabilir; Yeni neslin ilgisini çekmek icin,turizm konulu kısa film yarışmaları düzenlemek.(ünversiteleri de kapsayan)
Farkına varmamız gereken şey şudur; Günümüzde, fiyat ve kalite rekabeti ,yerini farklılıkta rekabete bırakmıştır. Bu farklılıkları yaratacak onbinler halen şehrin sokaklarında dolaşmaktadır.İnovasyon kültürünün oluşması,yeni alışkanlıklar edinmemiz ile mümkün olup bu görevde yöneticilere düşmektedir.

No comments: