Tuesday, October 20, 2009

Antik Kent Efes’in Roma Dönemi Örneği’nde Yeniden Canlandırılması

http://www.turizmdeyenifikirler.com/ da 1.olan calısma :

Antik Kent Efes’in Roma Dönemi Örneği’nde Yeniden Canlandırılması
Amaç: Kuruluşu M.Ö. 6000 li yıllarına dayanan Anadolu’nun en önemli ören yerlerinden biri olan Efes’i bu proje ile Dünya’ya tanıtılmasına katkı sağlamak.
Fayda: Bu proje ile projede çalışanlar, projeyi izleyecek olan yerli ve yabancı turistler, Efes esnafı, Selçuk esnafı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Dösim yararlanacaktır. Bu projenin benzeri bu boyutta daha önce gerçekleşmediği için proje ilk olacaktır. İlk ve farklı olması ilgi çekecektir. Bu sayede turizm geliri elde edilecektir. Bu gelir ise Selçuk ilçesine katkı sağlayacaktır. Proje, benzer antik bölgelere ( Hierapolis, Afrodisyas, Side ya da tapınak yaşantısı örneğinde Didim Apollon Tapınağı ) gelecek yıllarda benzer bir tecrübe için örnek teşkil edecektir.
Proje: Efes hakkında kısa bir bilgi verilecek olursa İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Arkaik, Hellenistik, Roma ve Bizans Dönemleri yerleşiminin olduğu antik Efes kentinde kazılar 1895’ten beri devam etmektedir. Henüz tüm kentin %15’i ortaya çıkarılmıştır.
Proje, sadece Efes antik kent kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görevlendireceği ve eğitim vereceği yabancı dil bilen personelinin aşağıda örneği verilen, Efes’in Roma kıyafetlerle yaz
Dönemi’nde kullanılmış kıyafetlerle yaz dönemi boyunca kentte gündelik hayatını yaşayan bir Romalı gibi görev almasıyla başlayacaktır. Bu proje için üniversitelerin yabancı diller bölümünde veya turist rehberliği bölümünde ve belirli yetenekleri olan öğrenciler görevlendirilecek ve bu öğrencilerin yabancı dillerini geliştirmesi, turiste gerektiğinde yardımcı olma konusunda hizmet verme tecrübelerinin kazanılması sağlanacaktır.
Projedeki asıl amaç; bu bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin bir Romalının bir gününe dahil olma tecrübesini yaşamasıdır. Böylece antik kent yaşayışına bizzat dahil olunacağı için antik dönem şartları daha rahat anlaşılacaktır ve ziyaretçiler hoşça vakit geçirecektir. Tüm aşamalarda antik dokuya zarar vermeden genel yapılandırmalar sağlanacaktır.

Antik kente giriş: Girişte antik dönem kıyafetleri giymiş görevliler tarafından yeniden canlandırma hakkında hangi yapılarda, ne çeşit gösterimin olduğunu, hangi günler ve saatlerde gerçekleşeceğine dair ücretsiz olarak broşür dağıtımı yapılacaktır.
Tiyatro: Kent merkezinde bulunan tiyatroda gladyatör savaşları, antik dönemde yazılmış kısa tiyatro oyunları, kralın halk ile konuşması gibi temsili gösterilerde bulunacaktır. Bu gösteriler farklı dillerde yapılabilir ancak ilk olarak Türkçe ve İngilizce yapılacaktır. Gösterilere girişte Dösimlerde hediyelik eşya olarak satılan antik tiyatro biletleri kullanılacaktır. Böylece hediyelik eşya satışı gerçekleşecektir. Gösteriler için ayrıca ücret ödenmeyecektir. Biletlerle birlikte verilecek broşürlerde gladyatör buluntuları ile ilgili Efes Müzesi Gladyatör Salonu tanıtımı yapılacaktır. Böylece turistlerin müzeyi gezmeden bölgeyi terk etmemesi sağlanacaktır.
Kütüphane: Celcus Kütüphanesi’nde antik dönemde yazılmış kitapların sergilenmesi sağlanacaktır. Ancak satış yapılmayacaktır. Böylece ören yeri çıkışında kitap satışı yapan esnaf bu talepten faydalacaktır. Kütüphane önünde o zamanın dama oyunu sayılan oyun temsili olarak oynanacaktır.
Yamaç Evler: Birçok turistin rahat koşullarla izleyebileceği uygun bir evin içinde turistlerin Efes Müzesi’nde orjinallerini görebilecekleri Roma dönemi gündelik eşyaları ile bir aile yaşamı sergilenecektir. Aile bireyleri gelen ziyaretçilere yakın bölge olan Şirince şaraplarını tadımlık olarak Roma kapları ile ikram edeceklerdir. Böylece Şirince ve şaraplarının tanıtımı yapılacaktır. Bir başka evin içinde bir mozaik ve fresko sanatçısı uygun kostümlerle bir villanın inşaatı için çalışıyor görünecek ve turistlere bu sanatlar icra edilecektir. Turistlerin bu sanatlara katılması sağlanacaktır.
Trajan Çeşmesi: Bir su düzeneği ile su akışı sağlanacaktır.
Hadrian Tapınağı: Tapınağa temsili hediyeler koyularak tapınma biçimi hakkında tek kişilik gösteriler yapılacaktır.
Odeon: Antik dönem müzik aletleri ve müzisyen kostümleri ile kısa müzik gösterileri yapılacaktır.
Bu projenin hazırlığına 2009 yılının Mayıs ayında başlanacak, personel ve sanatçı seçimi, eğitimi gibi hazırlıklar Mart 2010’a dek tamamlanacak, Nisan ayından itibaren çalışmalara başlanacaktır. 2010 yılı İstanbul Avrupa Kültür Başkenti hazırlıklarında devam edecek ve bu sebepten İstanbul’a gelen turistlere İstanbulda da reklam yapılarak tanıtımı sağlanacaktır. Yeniden canlandırma projesinin başarısının ölçümü ise yine aynı personeller tarafından Efes’in iki çıkış kapısında birden bulunacak ve anketler yapılarak ölçme ve değerlendirme sürecine girilecektir. Sonuçlarda memnuniyet elde edilirse projenin her yıl sürekliliği sağlanacaktır.
Azade Özlem Calık

No comments: